Alt alt tekrar eden aynı çıkış

RENU PLC ile ilgili her türlü sorularınızı buraya yazabilirsiniz...
Cevapla
haci
Mesajlar: 7
Kayıt: 11 Ara 2021 02:27
İletişim:

Alt alt tekrar eden aynı çıkış

Mesaj gönderen haci »

Selamün aleyküm. Kolay gelsin. Basit bir sorum olacak,

Birinci resimde Plc'nin 0.cı kontağını on yaptığım zaman, aynı çıkışlar alt tarafta farklı giriş kontaklarının önunde olduğu için çıkışları aktıf etmiyor.
Resim

ikinci giriş aktif çıkış yok.

Resim

üçüncü giriş aktif çıkışlar aktif.

Resim

Farklı girişleri ile aynı çıkışları açmak istediğim zaman olmuyor. Sebebi ve çözümü nedir ? Şöyle söyleyeyim, sürekli farklı girişleri kullanarak aynı çıkışları açmak istiyorum. kontakları tek bir hat üzerinden bağlayıp çalıştırmak yerine biribirinden bağımsız resimdeki gibi çıkış almak istiyorum. Basit bir sorun belki ama anlayamadım.
Kullanıcı avatarı
Mesut
Mesajlar: 69
Kayıt: 25 Eyl 2018 10:35
İletişim:

Re: Alt alt tekrar eden aynı çıkış

Mesaj gönderen Mesut »

PLC programı ilk satırdan başlayarak soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru tarar ve tarama işlemi bitmeden çıkış durumlarını güncellemez. PLC tarama işlemini bitirdiğinde RAM'e yazılan en sonki verileri kullanarak çıkışların durumunu ya da dataların değerini günceller.

İstediğiniz çalışmayı "paralel kontaklar" kullanarak yapabilirsiniz.
Kapi_VEYA.PNG
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
haci
Mesajlar: 7
Kayıt: 11 Ara 2021 02:27
İletişim:

Re: Alt alt tekrar eden aynı çıkış

Mesaj gönderen haci »

Dediğinizi anladım ancak, farklı girişleri kullanarak aynı çıkışları programın farklı kısımlarında kullanmanın bir yolu yokmu ? Örnek x0 ile y0'ı açtık bir alt satırda ise x1 ile aynı işlemi yapamayacağız anladığım kadarı ile. Paralel kontaklar kullanarak yapmak istediğim şeyi yapamıyorum çünkü işlem birbirinden bağımsız.
haci
Mesajlar: 7
Kayıt: 11 Ara 2021 02:27
İletişim:

Re: Alt alt tekrar eden aynı çıkış

Mesaj gönderen haci »

Farklı değişkenler kullanarak yapmak zorunda kaldım. Pek Plc kullanan biri değilim normalde, daha çok işlemci ağırlıklı çalışıyorduk. İşlemci üzerinde istediğimiz çıkışı farklı noktalarda farklı girişler yada değişkenler ile istediğimiz gibi kullanabiliyorduk. Plc'lerde de böyledir diye biliyorduk. Bu vesile ile plc komut çalıştırma sisteminin bir eksiğini öğrenmiş olduk. Ya Set-Reset kullanacağız yada birbirini tekrar etmeyecek şekilde değişken kullanarak yapacağız. Şöyle bir örnek gördüm. Firma ismi vermek isterdim ama siz istemezsiniz diye yazmıyorum ama sizin çok iyi bildiğiniz bir Otomasyon malzemeleri üreticisinin plc'si kullanılarak bunu yapmışlar hatta örneğide var. Direk çıkış bobinlerini peş peşe farklı çıkışlar kullanarak sürmüşler. Neyse bizde sorunumuzu çözdük. Umarım yakın zamanda plc'ler de bu yapılabilir hale gelir.
Kullanıcı avatarı
Mesut
Mesajlar: 69
Kayıt: 25 Eyl 2018 10:35
İletişim:

Re: Alt alt tekrar eden aynı çıkış

Mesaj gönderen Mesut »

IEC (The International Electrotechnical Commission) standartlarını temel alan PLC'ler bu şekilde çalışmaktadır.
Cevapla

“RENU PLC Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir